NATURVEJLEDNING

Skibhusgårdens naturvejleder Rikke Molin tilbyder undervisning og kurser til børn, unge og voksne for Nordfyn-, Kerteminde- og Odense kommune. Se mere nedenfor.

Kontakt Rikke via mail, alternativt på telefon 3052 5641.

Naturvejlederen tilbyder

Guidede ture.
Undervisning og kurser til børn og voksne.
Sparring med lærere omkring udeskole.
Sparring med pædagoger omkring udeaktiviteter med mindre børn.
Sparring og samarbejde med foreninger omkring formidling af natur.
Arrangementer med tema – fx GPS-løb, mad på bål, dissektion af dyr m.m.

Priser afhænger af indhold og omfang, kontakt naturvejlederen og hør nærmere.

Bøger om naturen

Her kan du se nogle få eksempler, på arrangementer og ture som har været afviklet

  • Guidede ture i naturområder med fokus på fx spiselige planter, kultur eller naturgenopretning.
  • Biologiundersøgelser af vandløb, skovbund og strand.
  • Krible Krable kursus for pædagoger i institutioner.
  • Naturture til voksne med fysiske eller psykiske udfordringer.
  • Skattejagt med GPS på Stige Ø og popcorn på bål.
  • Opgaveløb med fokus på trivsel og teamsamarbejde.
  • Mad på bål – hvad kan man egentligt lave? Fra simple pandekager og frisk fisk til den store luksusoplevelse.
  • Sommeraktiviteter ved vandet. Hvem fanger den største krabbe? Spil krabbefodbold, løb krabbeløb og hør om Krabben Kerdil, der gerne vil have en kæreste.
  • Dissektion af vildt eller fisk. Snak om kroppen, jagt, dyret og dets tilpasning. Der er garanti for oplevelse og det fungerer godt til børn i alle aldre, også til de små.

Smag på naturen

Sanketur hvor vi leder efter spiselige planter. Sammen med vores ’Vild Mad Formidler’, Rikke Molin, går vi på jagt efter naturens spiselige planter. Med vore sanser føler, smager og dufter vi os frem, som mennesket har gjort i tusindvis af år før os. På denne tur lærer eleverne at genkende og sanke de mest almindelige spiselige planter, og I vil få ideer til hvorledes I kan bruge disse i madlavningen.

Forløbet fungerer bedst fra maj til september, men kan også afvikles udenfor sæsonen.

Kontakt naturvejlederen og find sammen en god lokalitet til jeres sanketur. På strand og strandeng er der ofte rigtigt meget at finde, og mange spændende smage at udforske. Hvis I har lyst, kan vi være lave mindre smagsprøver, afhængig af sæson, tidsramme og lokalitet. Eksempler: Friske urteruller i rispapir, pocherede æg med urter og grøftekantfrikadeller på Trangia.

Pris 750,- for alle årgange.

Leje af Trangiaer i Grejbanken koster 40kr/stk.

Vi kan, efter aftale, forlænge forløbet med tilberedning af de indsamlede planter:
2½ time, inklusiv råvarer koster 1500 kr.

Vild Mad tilbydes også til voksne, både som inspirationstur i sankelandskabet og som kursus med smagsprøver.

Fjordområdet byder på utallige muligheder for gode naturoplevelser

Her har vi samlet nogle af de steder, som vores Naturvejleder ofte besøger.


Stige Ø
Stige Ø er et rekreativ naturområde inderst i Odense Fjord. Øen er oprindeligt en gammel losseplads, men efter et omfattende anlægsarbejde fremstår øen i dag som et imponerende bjerglignende naturlandskab, med op til 30 meter høje bakker og fantastiske udsigter til hele Odense Fjord.

I dag er Stige Ø hele fjordens tumleplads, her finder I legepladser, bålsteder, sheltere, crossfitbane og meget andet. En asfaltbane snor sig gennem bakkerne og er perfekt til rulleskøjter, snørklede stier trækker mountainbikes på topture og på Freestylebasen kan du boulderklatre og øve park our. De modige tager en hård tur gennem dirt jump banen, og de andre henter en isvaffel ved Søpavillonen.

Stige Ø´s kultur og natur.
Odense kommunes side om Stige Ø.
Book sheltere på Stige Ø.


Hollufgaard Naturværksted
Naturværkstedet er et gratis tilbud til Odense kommunes skoler, foreninger og institutioner. Værkstedet ligger i Hollufgaard gamle vandmølle, og er indrettet med en rustik skolestue. I tilknytning til dette findes bøger og undersøgelsesudstyr til land og vandaktiviteter. Der er desuden bålgrej, til brug på bålpladsen ved shelterne.

Området rummer masser af muligheder for udforskning af Lindved Å og de gamle herregårdsskove ved Hollufgaard. I øjeblikket holder foreningerne Odense Naturklub og Odense buemagerlaug til i Naturværkstedet. Bag naturværkstedet ligger to hyggelige sheltere og en bålplads, disse kan frit benyttes og kan bookes ved henvendelse til Sussi Jensen / ksj(a)odense.dk. For at låne Naturværkstedet skal man have været på et minikursus – ”den gyldne nøgle”. Disse kurser afholdes typisk om foråret af Naturvejleder Rikke Molin.

Kommunens hjemmeside med info om Hollufgaard.


Elmelundskoven
I den nyplantede skov Elmelund er der masser af muligheder. Hele skoven dækker 305 ha, og er dermed Odense største skov. Arealet er ejet delvist af Odense kommune og delvist af Naturstyrelsen. Selv om skoven er nyplantet, er der allerede masser at se på. Naturen trives, og på arealerne er anlagt gode brede stier, som gør det let at færdes. I alt er der 15 km stier – så det er bare afsted.

I Lysningen er der bålsted og perfekt legemiljø til børn. Her kan I også at låne den lille bålhytte, hvis ikke vejret er med jer. Lokalforum Bolbro råder over arealet og udlåner gerne hytten. Ved lysningen må der overnattes i telt eller bivuak. Se link nedenfor.

Inden længen vil en masse godt grej finde ved til Elmelunden, og dette vil kunne lånes af skoler og foreninger. Der vil være diverse udstyr til undersøgelser i naturen, samt udstyr til bålmad. Mere info kommer her, så snart grejet er på plads.

Odense Kommunes del af Elmelundskoven.Naturstyrelsens del af Elmelundskoven.
Book lysningen.


Vigelsø
Vigelsø er den største ø i Odense fjord, her hersker naturen på i alt 132 hektar. Gennem mange år er der blevet drevet landbrug på øen, indtil Naturstyrelsen i 1990 købte øen og skabte en ø med fokus på natur og dyreliv. På Nordøen er genrejst skov, med træer som voksede på øen i stenalderen. Her finder man primært eg, lind og lidt bøg. Nogle områder er udlagt som enge og afgræsses om sommeren af kreaturer. På øens sydlige del er ikke adgang for mennesker, her har dyrene lov at være i fred. Diget i den store inddæmning blev ødelagt i en voldsom storm i 2014, og siden da har det inddæmmede området været et lavvandet område.

På Vigelsø finder du også en Naturskole. Skolen drives af de tre fjordkommuner og administreres i det daglige af Odense kommune og Fjordens Dag. Bookingen foregår på denne hjemmeside – se link nedenfor til henholdsvis Naturskole og naturvejleder.

Booking af Naturskolen, færge eller guidet tur
Naturstyrelsens information om Vigelsø


Munkebo Multipark
I Munkebo multipark er der plads til alle, den er ”din, min og vores”. Området er delt i tre; sport, friluftsliv og leg. I Multiparken findes således blandt andet 800 kvadratmeter skatepark, 1,6 km lang asfaltbane, klatrestativer, særligt høje gynger, tarzanbane og shelters med bålplads.

Alt sammen naturskønt midt i grønne områder – skov, søer, mose, eng og græsarealer. Gangbroer inviterer til udforskning af søerne, og hvis det regner, kan der søges ly i shelterne.

Munkebo Multiparks egen facebookside

Naturvejleder Rikke Kaas Molin

Rikke er naturvejleder i Odense fjordområde, og arbejder dermed i både Odense, Kerteminde og Nordfyns Kommune.
Til dagligt sidder hun på et kontor på Skibhusgården, Natur- og Friluftscenter. Naturvejledningen er matrikelløs, og hele fjordområdet er Rikkes arbejdsområde.

Rikke er uddannet cand.scient. i biologi og formidling fra SDU, og hun brænder for friluftsliv og nordisk natur – især marin biologi, pattedyr og planter.
Hun har også en særlig svaghed for at tale om mad i det fri, spiselige planter og snaps med urter.

Desuden er Rikke uddannet naturvejleder, udeskolevejleder, kanoinstruktør og kajakinstruktør 1.

Skoler og institutioner, indenfor normal arbejdstid: 350 kr./time.

Voksengrupper, indenfor normal arbejdstid: 500 kr./time

Voksengrupper, udenfor normal arbejdstid: 1000 kr./time.

Guidede ture: 1500 kr. for op til 2 timer. 

Der tillægges altid minimum en times forberedelse afhængig af arrangementet.

Ved mere end én skoleklasse samtidig, samt ved arrangementer efter kl. 16 samt i weekender, kontaktes naturvejlederen for nærmere info og prisidé.

Private, foreninger og erhvervsdrivende er også velkomne.

Kontakt Rikke Molin med henblik på nærmere aftale, priser og booking

Rikke Kaas Molin
SKIBHUSGÅRDEN
Natur – og Friluftscenter
Skibhusvej 388
5000 Odense C

Mail: rikm(a)odense.dk
Telefon: 3052 5641

Det kan være lettest at skrive en mail, frem for at ringe.
Rikke er ofte ude i det fri, og det er svært at passe telefonen midt i udeundervisningen.